samoodrzivo-domacinstvo-metoda-funkcionisanja-i-energetska-nezavisnost

Самоодрживо домаћинство: метода функционисања и енергетска независност

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Самоодрживост је животни стил којим се настоји да се умањи индивидуално или друштвено коришћење природних и личних ресурса. Методама самоодрживости покушава да се умањи емисија угљеникових једињења кроз мењање начина транспорта и коришћења енергија и хране. Они који се залажу за самоодрживост, живе животе у складу са „екологијом природе“, пратећи њене циклусе.

Аутор: Дипл. Инж. архитектуре Кристина Кљајић Инаурум

 Самоодрживо живљење је способност и пракса у обезбеђивању свих личних потреба и потреба домаћинстава без узимања помоћи и ресурса ван оквира тог домаћинства. Оно се ослања на мноштво знања и вештина, као и на жељи појединца и заједнице ка самосталности.

Самоодрживо домаћинство – Методе функционисања

1. Материјали за еколошко грађење

Самоодржива кућа треба бити саграђена од материјала који се налазе на лицу места. Преносом материјала са удаљених дестинација се троши енергија, па самим тим није еколошко. Хиљадама година људи су градили материјалима као што су дрво, камен, земља, глина и др. Данас постоје планине пост-продуката наше цивилизације који се налазе у сваком окружењу. Ово су природни ресурси савременом човеку. Ови материјали и технике њиховог коришћења јесу доступни обичном човеку и по питању цене и вештина за њихово коришћење.

Основни материјали за изградњу самоодрживог дома могу бити нађени на самој локацији на којој се планира изградња. Земља, глина и камен доступни су сваком градитељу. Дрво се користи уколико се то чини рационално (ко дрво у кућу угради, треба друго и да засади)

У читавом свету почела је ренесанса грађењем земљом (коб – комбинација земље, глине, песка и сламе), што је некада на нашим просторима било уобичајено. Док је век трајања куће данашњице грађене конвенционалним материјалима око 50 година, куће од коб-а трају и преко 300 година за шта постоје и докази. Пуно кућа на разним местима у свету је саграђено овом методом. Зидови се могу градити и од других материјала као што су балирана слама, облице, џакови пуњени земљом, а сваки материјал је доступнан свима нама у близини. Знање о методама грађења је лако доступно у слободној библиотеци интернета. Основне носеће грађевинске компоненте ових кућа могу бити чак и рециклиране аутомобилске гуме пуњене компактном земљом, које формирају блок од набијене земље спаковане челичним појасом гуме. Резултат коришћења овакве цигле су носећи зидови који су заправо неуништиве форме.

2. Природа материјала

Да би материјали имали карактеристике потребне за градњу самоодрживих, еколошки оправданих кућа, они морају да имају тачно одређена својства. Материјали морају да се усаглашавају са околном природом, а не да је нарушавају. Многи материјали који се данас користе немају својства која ће бити наведена и због тога је потребно прихватити оне “нове” који се уклапају у потребно.

3. „На лицу места“

Са социјално – економског гледишта, оваква “биоконструкција” је профитабилнија од куће грађене конвенционалним материјалима, јер су сирови материјали са лица места јефтинији, док се ствара потреба за већом радном снагом. Трошкови одржавања ових конструкција су умањени, јер су њени материјали природни и прилагођавају се променама температуре и влаге. Уштеда овим начином грађења је преко 35%.

Материјали за градњу се налазе свуда. Њихов пренос са великих дистанци није еколошки оправдан јер захтева прекомерну потрошњу енергије. Грађевински материјал мора бити лако доступан обичном човеку и његово коришћење мора имати мали удар на енергетску ситуацију планете. Процес његовог моделовања у форму за коришћење треба да троши мало или нимало енергије. Ово би довело до широке потрошње материјала, а уштеду наше планете. Број људи је све већи и биће потребно рекапитулирати све појединости наших живота и његових процеса како би живели у складу са ниском потрошњом природе, те не би довели до њене потпуне конзумације.

4. Термичка маса

Да би одржавала повољну температуру за живот људи и биљака, самоодржива кућа својом конструцијом и материјалима мора бити попут батерије за чување енергије. Материјали морају бити набијени и масивни како би задржали температуру.

5. Издржљивост

Градили смо дрветом вековима. Дрво је органско и биоразградиво. Оно нестаје временом, те смо осмислили разне отровне хемијске производе како би “намазали” његову дуговечност. У својој околини требали би тражити материјале који својом природом могу да трају. Дрво је добар материјал тамо где маса не игра улогу и где неће бити изложени разарајућим факторима, тако да га није потребно додатно обезбеђивати.

6. Отпорност

Земљотреси су велики проблем у многим деловима света. Како земљотреси изазивају хоризонтална померања или трешење структуре, препоручљиви су материјали високе отпорности или они који имају довољну гипкост да се померају са овим покретима. Крхки материјали као што је нпр. бетон, склони су пуцању и лому. Идеална структура материјала која је најотпорнија оваквим померањима је опет земља.

7. Лако коришћење

Ови материјали би, осим своје приступности, требали бити лаки за коришћење свима, без обзира на ниво њиховог знања. Ови материјали би требали бити лаки за одржавање.

Самоодрживо домаћинство – Енергетска независност

Пасивно- соларно грејање и хлађење

За самоодрживу кућу се може рећи да, пре свега, користи систем термичке масе, па тек онда соларни. А како би се соларна енергија искористила, потребно је правилно оријентисати кућу како би њени зидови били максимално осунчани.

Оваква кућа може бити полу укопане конструкције, јер је температура доста стабилнија унутар земље него тик изнад ње. Она је направљена тако да интерактује са ова два извора температуре, јер користи земљу за хлађење и стабилизовање температуре унутар куће уколико је правилно пројектована. Материјали који окружују унутрашње просторе оваквих кућа морају бити густи и масивни да би сачували температуре. Оваква кућа ради као „батерија“ за чување температуре.

Грејање

Сунце загрева масу, маса чува топлоту, а изолација је спречава да изађе. Што је више масе, то је већи капацитет чувања топлоте. Када сунчевих зрака има мање, сачувана топлота се емитује у простор, јер топлота путује у правцу хладноће.

eartship-zimsko-sunce

Уколико се кућа окрене према југу где су постављени велики прозори или светларник, кроз осунчани под се може спровести топлота тако да „пуни“ масивне зидове на северу, који током ноћи пуштају топлоту унутар просторија.

Хлађење

Ако је потребно хлађење, може се искористити хладнија температура земље или блокирати приступ сунцу. Хладнија маса земље ради у симбиози са масом куће, она се апсорбује у маси и „тече“ у унутрашњи простор за живљење. Уколико је потребно расхладити простор, укида се приступ сунчевим зрацима и примењује природно циркулисање ваздуха. Термичка маса коезистира са масом земље и чини једну својеврсну батерију за прикупљање потребне температуре.

Правилном оријентацијом оваква кућа оптимално искоришћава кретање сунца и користи ову инсолацију за процесе грејања, стварања електричне енергије и производњу хране унутар ње саме. Уколико се за припрему хране користе зидани (земљом или другим материјалима) шпорети и рерне који штеде гориво, ова енергија се такође може усмерити како би се загревао унутрашњи простор. Због овог начина интеракције између сунца и земље, самоодржив дом користи мало или нимало фосилних горива да би одржао пријатну температуру у било којим климатским условима. Овај систем се стога показује као најбољи у терминима економске и енергетске ефикасности.

Соларна и еолска енергија

У самоодрживим домаћинствима електричну енергију производе фотонапонски и еолски (енергија ветра) системи, а све је већи број нових технологија за производњу струје чије су цене све прихватљивије. Енергија се чува у батеријама, а из њих се користи за све елементе домаћинства (веш машине, рачунаре, кухињске апарате, усисиваче и др.). Овакве куће свакако умањују коришћење стандардних извора енергије.

eartship-letnje-sunce

Вода: са неба, чиста и спремна за коришћење

Ове куће сакупљају воду из атмосфере (киша и снег) и користе је четири пута за свеукупне потребе у идеалном систему. Вода са крова се сакупља и кроз пречишћиваче од муља доводи у цистерне. Оне су лоциране изнад куће и укопане ради заштите од сунца. Из цистерне се природним падом вода доводи у организациони модул за воду пумпом, где се налази филтер за пречишћавање. Пумпа гура воду у посуду за притисак да би обезбедила довољан притисак за коришћење. Филтери чисте воду да би била подесна за конзумирање и као техничка. Тада се вода користи или загрева соларним грејачима (или уз помоћ природног гаса, уколико има потребе). Искоришћена вода одлази на пречишћавање кроз унутрашње ботаничке ћелије у стакленику. Та вода се користи за испирање ЊЦ шоље, након чега одлази у септички танкер у коме се поново пречишћава и користи за спољне ботаничке ћелије.

eartship-shema

Овај систем, дакле, представља сакупљање воде, њен даљи третман, поновно коришћење и третирање отпадних вода. Уколико је систем добро урађен, чак и у пределима са малим количинама падавина није потребан било који други извор воде да би кућа била самоодржива. Редукција потрошње воде врши се коришћењем сиве воде за ЊЦ шољу, ниско проточним тушевима, машинама са малим потребама за водом, ручним прањем суђа. Уколико је хемија која се користи за прање и одржавање хигијене биоразградива (органска), ове куће такође могу имати мале ботаничке јединице са биљкама које служе пречишћавању воде. Самоодрживо домаћинство не испушта канализациону воду под земљу, нити му је потребно екстерно пражњење. Сва вода која се сакупи се и искористи. Сам систем могуће је саставити једноставно. Овде треба поменути да самоодрживост подразумева компостне тоалете који претварају људске фекалије у безбедни компост кроз грејање, дезинфекцију и дехидрацију.

Овакав систем не загађује подземне воде и решава све већи проблем недостатка чистих вода. Који год сценарио да се буде одигравао у будућности, недостатак воде је такође присутан, а ово је сигуран начин да се он умањи. Ово је просто прилагођавање тј. адаптирање на постојећа догађања.

Производња хране

У склопу самоодрживог еколошки оправданог домаћинства налазе се јединице за производњу хране. Ове ботаничке ћелије се могу направити у стакленику који је јужна фасада куће. Ћелије имају вишеструку намену – оне обезбеђују храну, дају кисеоник и пречишћавају воду.

Ван самоодрживе јединице могуће је ђубрити башту из компостних канализационих јама.

Самоодрживи домови граде се у складу са принципима пермакултуре која подразумева пројектовање дома и окућнице у складу са природом у којој се гради објекат, користећи њене ресурсе кроз правилно лоцирање градње и садње у датом рељефу. Пермакултура представља још један од значајних система у дизајну самоодрживих људских насеобина. Она се бави знањима како произвести потребне залихе хране, симулирајући процесе природе.

Пермакултура је такође и скуп знања о дизајнирању одрживих људских заједница. Настала је као спој старих традицијских техника обогаћених новим знањима и технологијом из мноштва знања и људског деловања, попут архитектуре, градитељства, пољопривреде и шумарства, хемије, биологије, социологије, урбанизма, екологије, економије, енергетике, рационалног коришћења вода и отпада итд. Пермакултурни принципи подразумевају органску производњу хране.

Пермакултура узима у обзир локалну културу, климу, локалне узорке и навике, те нуди базично знање о посматрању специфичности крајолика, климе, земље, флоре и фауне, инсолације и воде те их уврштава у јединствени дизајн прилагођен одређеном кориснику или корисницима. Пермакултурни дизајн базира се на основним принципима – брига за људе, брига за планету и праведна расподела ресурса.

Аутор: Дипл. Инж. архитектуре Кристина Кљајић Инаурум | Извор: EkoKuce

http://www.ekokuce.com/arhitektura/principi/samoodrzivo-domacinstvo-1-deo-metode-funkcionisanja

http://www.ekokuce.com/arhitektura/principi/samoodrzivo-domacinstvo-2-deo-energetska-nezavisnost

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia