Илузија-медија

Илузија медија

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Матрикс наших живота је обликован скупом лажи презентованих нам као неоспорне истине. Једна од тих илузија је слобода медија.

Илузија медија

Мишљење формирамо на основу доступних нам података и начина на који су нам презентовани. Моћ медија и њихове пропаганде представља једно од најјачих оружја глобализма.

Значај медија у контроли становништва манипулисањем (дез)информацијама је давно уочен од стране од владајуће елите. Појава Гутенбергове штампарије је накратко означила крај монопола над знањем, резултујући ренесансом и обнављањем људских вредности.

Елита је брзо увидела опасност информација, након чега су кренули прогони и стављање монопола на знање. Свеједно племићка, црквена или касније државничка елита је методом контролисања информација вековима без проблема креирала начин мишљења становништва, држећи га у покорности.

Владање народом и државом је базирано на контролисању медија као средства информисања. Заједничка карактеристика владајућих режима комунистичких, као и самопрокламованих западних демократија је у основи исти – монопол над информацијом. Увек постоји само једна истина, она која нам је презентована од владајућег режима путем медија.

  • Улога мејнстрим медија је креирање општеприхваћеног мишљења погодног за широке народне масе. Њиховом контролом владајућа елита промовише потребне идеје, маргинализујући сваки други начин размишљања.

Појава интернета као начина слободног протока информација и знања је накратко пореметила монопол елите над људским умом. Механизам репресије владајућег система се против слободе говора и изгражавања мишљења бори медијском манипулацијом. Комбиновањем заблуде и пропаганде, уз обилно коришћење сузбијања истицања неподобног начина размишљања, систем ствара илузију мејнстрим медија као јединог исправног.

Амерички филозоф и писац Наом Чомски је у „моделу пропаганде“ детаљном анализом дошао до података да свака вест која се објави у медијима, мора да прође пет филтера. Прво филтрирање је власништво самих медија, од чега највише зависи и сама уређивачка политика. Друго филтрирање подразумева сам извор финансирања, који кроз плаћање рекламирања доноси зараду власнику.

Прва два филтера медија одређују следећи битан фактор – извор информација. Сходно уређивачкој политици, која зависи од оних који поседују или финансирају медиј, зависи и подобност извора самих информација. Плаћање подобних критичара медија је следећи филтер, а процес филтрирања се завршава пласирањем страха и манипулацијом уз помоћ „непријатеља друштва“.

Контрола мејнстрим медија на светском нивоу се може најбоље видети на примеру фамозног Билдерберга. Мала групација глобалистичких олигарха која већ деценијама одређује судбину света је до скора остала непримећена од менстрим медија. Разлог томе је чињеница да се водећи светски медији, као што су CNN, BBC, New York Times налазе у власништву глобалистичке елите.

Огољеност домаћих мејнстрим медија и њихова објективност извештавања се види у препознатљивом начину рада. Значајан део у власништву или под јаким финансијским инекцијама политичких партија, страних амбасада и лобиста фармацеутских компанија, мишљење јавног мњења креирају на политички подобан начин. Свест нације обликују бивши шеф ЦИА, нато б92 бомбардер и власник медија чији је син убио девојку на пешачком прелазу, а љубавница окончала живот предозирањем у хотелу.

Реалност у коју не верујемо.

© Анонимни | Anonymous Serbia

Референце:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Johann_Gutenberg
http://hr.wikipedia.org/wiki/Medijska_manipulacija
http://www.chomsky.info/books/consent01.htm
http://sh.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky
http://www.daliznate.com/2014/05/25/zasto-ne-postoje-slobodni-mediji-novinari-niti-ce-postojati/
http://www.srbijadanas.net/ko-se-to-plasi-zeljka-zasto-mediji-namerno-cenzurisu-predoziranu-ljubavnicu/
www.youtube.com/watch?v=neqawLjyFaI

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia