tajne-igre-na-sirijskom-ratistu-naslovi-sputniknews

Тајне игре на Сиријском ратишту | Наслови: Спутњик

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Наслови: Спутњик | Милена Цмиљанић

Тајне игре не Сиријском ратишту

  • Сви ратови у 20. и почетком 21. века вођени су за енергетске ресурсе, те ни сиријски конфликт није изузетак. Најинтензивније борбе се воде за транспортне путеве нафте и гаса за европске потрошаче.

Све је почело сада већ давне 2009. године, када је Асад одбио да са Катаром потпише уговор о изградњи гасовода који би преко Саудијске Арабије, Јордана, Сирије и Турске транспортовао гас за Европу.

Турска и Израел — жеља за регионалном доминацијом

Ердоган жели да Турска постане чвориште за испоруке енергената у Европу. У овом тренутку Турска 60 одсто гаса добија од „Гаспрома“, има нешто мало свог, док остатак добија из Ирана. Пре него што ће се извинити Русији за обарање Су-24 изнад Сирије, Ердоган се помирио са Израелом. Гледао је како да из ова два мудра политичка потеза извуче што више може. Гасовод који би повезао Израел и Турску пролазио би преко Дамаска. Ако падне влада у Дамаску, овај гасовод ће омогућити Израелу да побољша позиције у својству испоручиоца гаса.

Израел је 2009. године открио налазиште нафте „Левијатан“ са 3,5 билиона кубних метара гаса и око 1,7 милијарди барела нафте. Њему су потребни потрошачи. Мирењем са Русијом Ердоган враћа у игру „Турски ток“. Истовремено, нада се да ће у перспективи уз помоћ Русије успетии да наговори Асада да пусти цевовод из Израела. Са два гасна чвора Турска би заиста постала озбиљна транзитна држава и, може се рећи, озбиљна регионална сила која може, ако затреба, натрљати нос и Европи и Израелу.

Прочитајте цео текст на: © Sputnik

https://rs.sputniknews.com/komentari/20160909/1108062515/Nafta-Gas-Turska-Rusija-Izrael.html

Истина о Сирији | Забрањени Гасовод

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia