srbija-u-rarljama-americke-propagande-naslovi-sputnik

Србија у раљама америчке пропаганде | Наслови: Спутњик

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Наслови: Спутњик | Мира Канкараш Тркља

Медијска песница америчке меке моћи у Србији

  • После куповине „Икома“ од стране кабловске мреже СББ, уколико то спајање буде одобрено, у рукама Американаца ће бити више од половине и тог тржишта, тако да се комотно може тврдити да јавно мнење у Србији креирају странци, тачније Американци.

Водећи оператер кабловске телевизије, интернета и фиксне телефоније у Србији, СББ, који је од 2013. године у рукама америчког инвестиционог фонда ККР, на 47 одсто српског тржишта које покрива додаће и четири одсто „Икомовог“. Уговор о стопостотној куповини „Икома“, додуше, треба да одобри Комисија за заштиту конкуренције, али је процедура таква да оставља довољно могућности да се моћни амерички фонд избори за свој интерес.

  • Амерички фонд „ККР инвестмент“, на чијем челу је бивши шеф ЦИА генерал Дејвид Петреус, од октобра 2013. је само за годину и по дана под своју контролу ставио значајан део српских медија.

Американци су прво у октобру 2013. купили СББ за чак 1,2 милијарде евра. Само неколико месеци касније, у фебруару 2014. године, Петреус и његов „ККР инвестмент“ су купили 51 одсто „Гранд продукције“ преко које су ушли и на „ТВ Прву“. Цена никада није званично објављена, али су медији спекулисали да су власници „Гранда“ добили укупно 15 милиона евра.

  • Затим су у октобру 2014. године основали и своју ТВ Н1, која ради под окриљем америчког медијског гиганта Си-Ен-Ена.

На лето те године су купили и акције интернет портала дневног листа „Блиц“. Преузели су 49 одсто акција у швајцарској компанији „Рингијер дигитал АГ“, која преко повезаних фирми контролише и интернет портал „Блица“ у Србији.

Као што је познато, „Рингијер Аксел Спрингер“ (РАС) је једна од највећих медијских компанија у Србији, која издаје „Блиц“, „Ало“, „24 сата“, „Ауто билд“, „Блиц жену“, „Пулс“ и НИН. РАС такође има четвртину удела у штампарији „АПМ Принт“, која штампа готово све публикације те компаније.
  • Посебан облик иностране медијске инвазије на Србију је немали број медија и невладиних организација (НВО) у Србији који примају новчану подршку из страних извора.

У последњих десет година невладине организације, поједини медији и медијске организације у Србији добиле су 35 милиона долара од 39 америчких фондација.

Прочитајте цео текст на: © Sputnik | Мира Канкараш Тркља

https://rs.sputniknews.com/analize/20160922/1108215461/mediji-amerika-srbija1.html

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia