kljucna-rec-agende-21-smart-google-voice-smart-tv-i-pametni-bg-h2o

e-Government i Smart city 2017: „Свакој кући у Србији брзи интернет“

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Извор: b92

e-Government i Smart city 2017

„Свакој кући у Србији брзи интернет“

  • Београд — Развој телекомуникацоне инфраструктуре и широкопојасни интернет су услов за развој концепта паметних градова у Србији.

То је истакао помоћник министра за телекомуникације Сава Савић на конференцији „e-Government i Smart city 2017„, додајући да се интензивно ради на успостављању базичне инфраструктуре, не само за смарт градове, већ и за концепт smart government.

Савић је казао да је недавно потписан споразум са телекомуникационом компанијом Хуавеи и да је циљ да свака кућа у Србији добије брзи интернет од 30 мегабита по секунди.

Нама је циљ да развијемо инфраструктуру којом ћемо да повежемо све те градове, привреду и институције у држави, да послују електронски”, казао је он.

Савић истиче да се ради и на доношењу Закона о електронском документу којим ће потпуно бити дигитализовано пословање привреде и државе.

Нацрт закона је упућен влади, а кроз развој широкопојасног интернета и оптичких мрежа хоћемо да створимо основне услове за развој пројеката паметних градова”, рекао је Савић.

Он је казао да влада ради на припремању друштва за време које долази – сервисе паметних градова, електронску и мобилну управу, мобилно банкарство и многе друге сјајне ствари у информационо-телекомуникационим технологијама.

Паметни градови (smart cities) темеље се на употреби паметних мрежа, увођењу нових технологија и иновативних решења. Концепт паметних градова обухвата много области у функционисању једног града, од урбаног планирања, управљања електричном енергијом, снабдевања водом, преко јавног транспорта, електронске управе, па све до атрактивности града у смислу здравијег зизвота са мање загађености.

Грађани нису у обавези да знају како Smart city фукнционише, али све то треба да им буде доступно. Тако ћемо уштедети новац и време, смањити чекање на шалтерима и друго”, нагласио је Савић.

Једна од дефиниција паметног града је да он преко преко информационе и комуникационе технологије (ИКТ) обједињује и координира рад свих градских служби у циљу побољшања њиховога рада и боље везе управе града и грађана.

  • Члан Градског већа Драгомир Петронијевић је рекао да је Смарт сити Београд пројекат будућности, али и садашњости.

Имамо и данас апликације са којима директно комуницирамо са нашим грађанима као што је Беокомова апликација путем које грађани, након што је скину на интернету, могу да пријаве комуналне проблеме. Могу да сликају проблем и пошаљу у Беоком сервис који евидентира проблем и алармира надлежну службу, Градску чистоћу, Београд пут за ударне рупе, зеленило у парку и слично”, рекао је Петронијевић.

Он је казао да постоји и апликација Београђани којом градска власт мотивише младе да дају предлоге како виде Београд и шта предлажу по питању манифестација да би Београд имао све више туриста.

Према његовим речима, градска управа такође мотивише младе и креативне људе да комуницирају са градом и да на модеран начин изнесу предлоге, након чега их ресорни секретаријат контактира у вези са тим.

Председник Информационог друштва Србије Миодраг Ивковић је рекао да је Smart city веома широк концепт који се већ реализује у многим градовима, а да тога нисмо ни свесни, с обзиром да техноогије брзо напредују.

Веома су промењиве и утичу свакодневно на живот грађана. На пример, нисмо ни свесни да је то тај концепт када камере прате саобраћај или уређаја који показују колика је загађеност, притисак и друго”, навео је он.

Ивковић је истакао да се многе стар ап фирме у Србији баве појединачним урбаним решењима и да и мали пројекти доста доприносе квалитету живота грађана.

Нама је циљ да домаће фирме и млади могу да понуде одређена решења градовима и општинама”, додао је он.


Кључна реч Агенде 21: „smart“

  • Кључна реч Агенде 21 (2030 УН) је реч „smart„: умрежавање „паметних“ уређаја који комуницирају међу собом – без знања људи који их „користе“.
  • Након што је CIA 1999 основала компанију „In-Q-Tel“ дошло је до пандемије „паметних“ телефона, телевизора и друштвених мрежа.
  • Београд је уласком у мрежу градова Рофелер фондације стао раме уз раме са Лондоном и Лас Вегасом по употреби „паметне“ технологије.

Нови поредак је осмишљен као систем тоталне контроле светске популације, за шта је задужена (зло)употреба технологије. Кључна реч Агенде 21 (2030 УН) је реч „Smart„, термин који означава умрежавање „паметних“ уређаја који комуницирају међу собом – без знања људи који их „користе“.

Технолошки генерисана, али невидљива мрежа комуникације подразумева масовну употребу „паметних“ уређаја за глобални систем размене информација. За потребе војне агенције DARPA, CIA је 1999 године основала компанију „In-Q-Tel“ заслужну за пандемију „паметне“ технологије.

  • Увођењем „паметне“ расвете марта ове године и Београд је стао раме уз раме са светским метрополама.

Градоначелник Мали је током своје екскурзије у Сингапур присуствовао самиту „Отпорност г(р)адова у кризним ситуацијама“, где је Београд Х20 проглашен за један од 35 градова који су добили подршку злогласне Рокфелер Фондације – која је између осталих финансирала и Хитлера.

Мрежа од 100 „резилијентних“ Рокфелерових градова међу којима је и Београд, има могућност добијања бесповратних средстава за „резилилјентност“ града, чиме се управља, планира и спроводи стратегија „резилијентости“. Резилијентност иначе означава „ефективни стил борбе са проблемима“, коришћењем људских капациетета да се носи са кризама на здрав начин.

Нов а непознат термини „резилијентост“ има за циљ скривање праве агенде ружних њушки Рокфелер Фондације. До 2050 године планирано је повећање процента урбаног (градског) становништва на 70% популације, пресељењем из руралних средина – чиме ће се ослободити обрадиво земљшите за међународне корпорације.

Масовна миграција руралног становништва у мега-градове је такође пројекат Рокфелер Фондације познат под називом „human settlement zone„. Агенда предвиђа да ће услед „реформе у бескорисну класу“ људи, доћи до повећања криминала, насиља и друштвених нереда. Увођење „паметне“ технологије један је од начина смиривања „бескорисне класе“ људи – без куће, земље, посла и новца (то се иначе зове реформа друштва).

Рачуница Рокферелер Фондације је у основи врло једноставна: што се више људи протера из руралних у урбане среди, то ће више обрадивог земљшита прећи у њихово власништво. Масе „бескорисне класе“ људи, без земље, посла и шансе за запослење постају зависне од система који их – као социјалне случајаве храни.

  • Паметна технологија је ту да заједно са „real time“ обрадом информација са друштвених мрежа онемогући било какав облик озбиљнијег отпора систему.

Кључна реч Агенде 21: „smart“ | Мали инструмент „великог брата„

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia