preti li novi balkanski rat - stpuniknews

Прети ли нови балкански рат

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Наслови: Никола Јоксимовић | Спутњик

Прети ли нови балкански рат

  • У овом тренутку, на Балкану само једна страна иде ка конфликту, а то је она страна која жели ревизију граница — албанска.

Ситуација на Балкану захуктава се до усијања. У Македонији сукоби трају и не види се излаз из кризе; црногорски парламент требало би да изгласа одлуку о приступању Црне Горе НАТО-у, чему се противи и опозиција и већи део грађана. Због тога су на Цетињу, где би требало да заседа црногорски парламент, истовремено заказани протести на које ће доћи грађани из свих делова Црне Горе. Босанскохерцеговачка криза траје годинама, и изнова се потпаљује. Албанци јавно најављују формирање „велике Албаније“ у коју би, према њиховим сновима, требало да уђе и део југа Србије — скоро до Ниша.

  • Прети ли нови Балкански рат?

Све је више сумњи да је крхки мир на Балкану доведен у питање развојем догађаја у Македонији. Могућност за избијање рата на Балкану постоји, сматра Слободан Јанковић са београдског Института за међународну политику и привреду, међутим, он је уверен да мир још увек није изгубљен.

„Још увек има шанси да се ситуација у Македонији реши без рата, што не значи без сукоба. Још није било пуцања и још увек нема мртвих. Дакле, докле год је таква ситуација, могуће је наћи мирније решење“, објашњава Јанковић.

  • У овом тренутку, на Балкану само једна страна иде ка конфликту, наставља Јанковић, а то је она страна која жели ревизију граница.

„То су, у овом случају, Албанци. Имамо недавну изјаву председника Општине Бујановац, који каже да та општина није део Србије, да је његов председник — председник Албаније, имали смо годинама провокације из саме Албаније, као и најновије изјаве да ће се, ако нема европске перспективе, ићи ка уједињењу са Косовом. Имамо јасне намере албанских политичких партија у Македонији за преуређење Македоније, које, полако али сигурно, иду ка федерализацији, а онда и подели те земље. Дакле, онај који жели да мења границе, спремнији је на сукоб. У овом случају, то је албански фактор“, закључује Јанковић.

Историчар Чедомир Антић каже да је уверен да Балкану не прети међудржавни сукоб, с обзиром на чињеницу да активност Албаније не би била могућа без отворене подршке САД и НАТО-а. Ако би САД повукле подршку или би им објасниле да то не раде, до тога не би дошло.

„Моје уверење је, међутим, да неће бити ни мира ни демократизације у албанским земљама ако не буде уведена нека врста окупације на 10-20 година, постепене декриминализације и припреме за отворено и слободно друштво“, каже Антић.

Албанија је била једна од првих земаља која је пригрлила фашизам, који је после Другог светског рата замењен стаљинизмом, а потом су стаљинисти постали демократе. У Албанији је на делу збир свих могућих тоталитаризама и шовинизам који тежи окупацији других земаља.

Извор: © Sputnik

https://rs.sputniknews.com/analize/201704281110969297-albanci-rat-balkan-1/


Анонимни, 10 Април 2017:

Најава пожара на Балкану: Бајденов пас рата у Србији

Посета McCain-а Србији најава је нових пожара на Балкану. Да се мафијашки клан Бајден не либи коришћења тероризима за пробијање гасовода видели смо на примеру рата у Сирији, али и терористичких напада у Македонији 2015-е. John McCain је као пас рата клана Бајден задужен за пробијање трасе катарског и елиминацију конкурентског гасовода „Јужни Ток“.

John McCain чији се крвави трагови могу пратити од америчког геноцида у Вијетнаму до довођења нациста у Украјини на власт је најава пожара на Балкану. САД се неће либити да парламентарну кризу у Македонији „реформишe“ у оружани сукоб који ће омогућити постављање марионетске владе и пробијање коридора за гасовод из Катара.

Реална је могућност да ће McCain период између Ускршњих и првомајских празника употребити за радикализацију ситуације у Македонији, која се у случају оружаног сукоба лако може прелити на суседне земље – међу које спада и Србија.

Најава пожара на Балкану: Бајденов пас рата у Србији

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia