i MicroSoft optuzio NSA - naslovi Sputnik News

И Мајкрософт оптужио НСА за напад вирусом: „као да су вам украли Томахавк“

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Наслови: © Sputnik

Мајкрософт оптужио НСА за напад вирусом

Као да сте допустили да вам украду „томахавк“

Док се амерички и европски званичници муче да ухвате кривце који стоје иза масовног напада софтвером који блокира компјутер и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп (ренсомвер), председник компаније „Мајкрософт“ Бред Смит кривицу је приписао владама у свету који нису откривале довољно података о рањивости софтвера.

  • Агенција наводи да је овај вирус изазвао штету широм планете током овог викенда, зауставивши рад фабрика аутомобила, болница, продавница и школа.

Смит је у блогу написао да је напад „злонамерним вирусом, за који истраживачи у великој мери верују да је украден од америчке Агенције за националну безбедност (НСА), последњи у низу примера због чега нагомилавање рањивости коју спроводе владе представља толики проблем“.

„Владе света на овај напад треба да гледају као на позив да се пробуде. Нама је потребно да владе размисле о штети по цивилно становништво која проистиче из гомилања ових рањивости“, поручио је Смит.

Напад, за који се верује да је била највећа шема изнуде новца путем интернета икада забележена, према оцени Европола представља „претњу која ескалира“, након што је у петак њиме погођено 200.000 жртава широм света.

Портпарол Европола Јан Оп Хен Орт казао је да је поред 200.000 људи, сајбер нападом погођено више од 100.000 организација, а да је још рано рећи ко стоји иза овога и какве је мотиве имао, поред очигледне жеље за новцем.

„За сада није много људи платило откуп који је вирус тражио“, навео је он.

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia