Share Lab facebook research

Значи ово се зове форензика: BBC о српском професору који је „расплео“ Фејсбукове мреже

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Извор: b92BBC | Share Lab

  • Подаци које facebook има о људима чини га једном од најутицајнијих организација на свету.
  • Једна компанија из Србије, желела је да „погледа испод хаубе“ ову мрежу и открије њену структуру, пише BBC.

BBC о српском професору који је „расплео“ Фејсбукове мреже

  • Пре неколико година Владан Јолер и његови пријатељи из Београда почели су да истражују унутрашње функционисање једне од најмоћнијих корпорација на свету.

Тим, који укључује стручњака за сајбер-форензичку анализу и визуализацију података, већ је истраживао „различите форме невидљиве инфраструктуре“ интернет-провајдера у Србији, али је Јолер сада у пројекту „Share Lab“ узео „крупнији залогај“.

„Када би Фацебоок био држава, био би већи од Кине“, каже Јолер, који је професор на Универзитету у Новом Саду.

Он се ослања на познате, али ипак несхватљиво велике бројеве: компанија из Силицијумске долине чува око 300 петабајта података, има готово две милијарде корисника и само у 2016. забележила је приход од око 28 милијарди долара. Па ипак, каже Јолер, не знамо ништа о томе како та компанија функционише, упркос чињеници да смо јој ми, као корисници, пружили већину материјала за рад и то потпуно бесплатно.

"Сваки пут кад објавимо нешто, тагујемо пријатеље и коментаришемо, у суштини радимо за facebook", каже он.

Подаци о нашој интеракцији на тој друштвеној мрежи пружају информације сложеним алгоритмима који управљају овом мрежом и захваљујући томе, наше понашање на интернету претвара се у производ који је могуће понудити на тржишту.

  • Разумевање овог углавном скривеног процеса је изузетно сложен подухват.

„Покушали смо да мапирамо све инпуте, поља у којима улазимо у интеракцију с facebook-овим и исходима. Мапирали смо лајкове, шерове, претраге, статусе, додавање фотографија, пријатеље, имена, све што наши уређаји говоре о нама, све дозволе које пружамо facebook преко апликација, попут статуса телефона, wi-fi конекције и могућности снимања аудио-записа„, каже Јолер.

Све то нудило је само делић целокупне слике и зато је тим одлучио да испита и facebook-ове аквизиције и захтеве за патентирање одређених технологија.

  • Резултати су били невероватни.

Приложена мапа показује како се подаци које пружамо facebook-у користе да израчунају наше „етничке припадности“ (термин који користи facebook), сексуалну оријентацију, политичке склоности, друштвену класу, план путовања и још много тога.

Једна мапа приказује како све што објављујемо и лајкујемо, као и оно што радимо у другим угловима сајберпростора који су повезани са Фацебооком (као што је Instagram, WhatsApp и сајтови на које се логујете преко вашег facebook налога), може бити улазак у огромни алгоритамски процес. А тај процес омогућава facebook-у да таргетира кориснике са запрепашћујућом тачношћу, са способношћу да одреди да ли воле кинеску храну, колико дуго путују на посао, колико њихово дете има година…

  • Друга мапа детаљно приказује све што ми дозвољавамо facebook-у путем бројних апликација, укључујући и то да нам чита све SMS поруке, преузима податке с уређаја без тражења дозволе и приступа нашој прецизној локацији.

Појединачно, ови алати су веома моћни, али када су у комбинацији са engine за прикупљање података, отварају могућност експлоатације огромних размера.

Facebook већ годинама истиче да су му приватност корисника и безбедност операција најважнији у пословању, али Јолер није уверен.

Подаци остају у рукама једне компаније, што значи да нема гаранција за будућност, када се можда власничка структура и људи на челу промене.

  • Аналитичари хвале пројекат Share Lab.

„То је можда и најсвеобухватнија мапа facebook-a коју сам икад видела“, каже др Џулија Пауелс, стручњак за законе у области ИТ-а.

"Истраживања показују да дајемо превише драгоцених информација о себи, док комуницирамо с пријатељима."

Колико је дубоко facebook зашао у све поре друштва, не можемо мерити бројевима, али Share Lab то чини видљивим.

„Оно што је најстрашније је што један ентитет има моћ над информацијама, а не постоји већа моћ од тога“, каже др Пауелс.

Јолер истиче да ни њихова велика мапа не пружа тачну слику свих могућности ове друштвене мреже, али и не искључује могућност постојања мноштва других алгоритама за које нико не зна.

Ипак, то је и даље једина мапа коју имамо, једне од највећих сила које обликују данашњи свет.

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia