forward-pixabay-vestacka-inteligencija

b92: Компјутери ће ускоро моћи да расуђују као људи

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Извор: b92

Компјутери ће ускоро моћи да расуђују као људи

Релационо размишљање, које људи свакодневно користе, донедавно је био немогућ задатак за вештачку интелигенцију (AI). Међутим, истраживачи су развили једноставан алгоритам који би једног дана могао да јој омогући ову способност.

Људи су прилично добри у релационом просуђивању, одређеним логичким операцијама којима се повезују и упоређују места, след догађаја и слично.

  • AI у прошлости није била способна за тако нешто.

Машине су могле да науче да препознају шаблоне, али нису користиле логику. Могле су да просуђују о узрочно-последичним односима користећи претходно дате обрасце, али нису биле способне за „учење у лету“.

Нова студија предлаже решење које би могло да помогне машинама да усвоје „виши облик размишљања“, а то су вештачке неуронске везе за релационо размишљање. Као што су неурони повезани у мозгу, вештачке неуронске везе спајају мале програме који заједно проналазе обрасце података.

„Вештачка неуронска веза открива односе који постоје међу објектима“, рекао је Тимоти Лиликреп, коаутор студије.

Један од задатака био је упоређивање геометријских облика и препознавање објеката са одређене слике. Алгоритми су били у праву у 42 до 77 одсто случајева, а тестови су укључивали и задатке засноване на језику.

Али, да би достигли људску флексибилност у размишљању, алгоритми ће морати да одговоре на много сложенија и изазовнија питања.

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia