Црни октобар глобалне економије

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Global economic meltdown је термин за економски колапс који погађа светски монетарни систем.

Грчки „OXI“ и срамна капитулација пред банкарским картелом само су пробни балон долазећег економског колапса. Изговор за девалвацију кинеске валута је подстицање извоза, али прави разлог се крије у драстичном праду привредног раста друге по величини светске економије. Ако је Грчка са занемарљивим учешћем у светским оквирима уздрмала свет, Кина као највећи извзник може узроковати глобални цунами монетарног система.

Црни октобар глобалне економије

Кинеска економија свој процват дугује јефтиној радној снази, због које су међународне корпорације производњу преместиле из матичних држава. Највећи допринос економском успону Кина ипак дугује грађевинству финансираном од државе и измештању сеоског становништва у градове.

Грађевинска мафија у Кини је толико узела маха да се праве такозвани „ghost cities“ као што је Dongguan, са новим стамбеним зградама, луксузним тржним центрима и музејима – али само са 20% попуњености становништвом. Изградња скупоцених, непотребних и непрофитабилних објеката ради испумпавања буџетског новца за грађевинску мафију ипак није привилегија само српских политичара.

Глобализација је донела повезаност и процват крупног капитала, али и нежељен ефекат закона спојених судова, где се криза економије једне државе прелива на остале. Аналитичари већ пореде садашњу ситуацију у Кини са Америчком великом депресијом из 1929 године.

Велика-Депресија-фото-Википедија

Велика депресија почела је „црним уторком“ – падом берзе САД 29 октобра 1929 године. Тадашњи ескперти су је најпре назвали „економском кризом“, предлажући радикална решења и обећавајући бољи живот становништву. Глобални економски крах био је најдужи и најоштрији пад индустријског, западног света, жестоко је погодио и Европу а „решен“ је 1939 године – Другим Светским ратом. Десетак година трајало је свесно обмањивање јавности од стране елите, мрцварење становништва незапосленошћу од 25% до 33% а само у САД су милиони људи умрли од глади.

  • „депресија је била последица више фактора: пада агрегатне тражње, финансијске панике и јуриша на банке“

Сличну финансијску панику и јуриш на банке – и банкомате, имали смо прилике да видимо током Грчке кризе, али то није једина сличност са депресијом. Мејнстрим економисти и политичари као и њихове колеге из времена депресије, такође свесно обмањују јавност причама о „изласку из кризе“ и бајкама о бољем животу. Брендирана као светска економска криза из 2008, нови крах заслужује да се назове правим именом – депресија.

Кредитни „bubble“ – мехур у САД је 2007 године био 173, а сада је преко 500 милијарди $. Западни медији свет плаше колапсом Кине – не желећи да виде „meltdown“ својих држава. Економска криза из 2008 није решена, већ само одложена такозваним „BailOut“ – спашавањем банака новцем грађана. Водећи експерти BIS (Bank for International Settlements) јавно су упозорили да је:

„свет немоћан пред наредном економском кризом“ – Telegraph Uk

Свој начин за излазак из кризе „експерти“ ЕЗ нашли су у такозваном „квантативном лабављењу“, што је у лепши назив за штампање 1,100 милијарди € без покрића. Сличан рецепт покушао је некада Фикрет Абдић са „Агрокомерц“ авантуром чији епилог је добро познат.

Светски монетарни систем базира се на штампању новца без праве вредности и златне подлоге. Такозвани „fiat“ принцип фракционалног банкарства омогућава банкама штампање 10 пута више новца него што имају депозита. Најједноставнији пример кредита са 30% депозита омогућава банци да штампа три пута већу вредност од датог кредита – ни из чега, све до краја зачараног круга и пуцања мехура.

Водећи светски економски експерти већ су упозорили на почетак економског „meltdown“ – краха у четвртом кварталу 2015. Потреси на берзи, пад националних валута и пребацивање државног дуга на грађане, по узору на Кипар и Грчку не би требали бити изненађење. Немогућност отплате државног дуга биће решен по Грчком рецепту – продајом националних ресурса, инфраструктуре, енергетских и индустријских система.

Прогресивно са економском депресијом, напредоваће и рат против новца у готовини, који се већ води у развијеним западним земљама. Поучени искуством из Грчке, када су грађани разбијали банкомате, банке ће почети психичку припрему становништва смањењем броја шалтера ради стварања навике чекања на подизање новца. Време када га уопште неће бити није тако далеко.

Ради скретања пажње домаће јавности са горућих економских проблема, САД и НАТО државе интензивираће ратну машинерију. Копнена агресија на Сирију и њена окупација биће праћена новим сукобима на Руским границама. НАТО не прави без разлога највећу војну вежбу у историји на тлу Шпаније, Италије и Португала током октобра и новембра 2015, бројности 30,000 војника.

Португал, Шпанија и Италија се помињу као следеће жртве „домино ефекта“ економске депресије зачете у Грчој овог лета. Фондови ЕЗ немају више новца за спашавање држава, а крупни играчи спремају тактичко повлачење. Британија спрема референдум за излазак из ЕЗ у јуну 2016, а Немачка све чешће говори о изласку из еврозоне. Време спина „економске кризе“ је готово, а становници Шпаније, Италије и Португала схватају праву депресивност стопе незапослености од 25%.

Коме се учини да ови подаци нису ни у каквој вези са нама – нека се сети закона спојених судова са почетка текста. Звали је „економска криза“ или „рецесија“ – депресија је навелико присутна у Србији, као и другим државама Балкана.

Прегломазни државни апарат своју немогућност финансирања из реалних извора надоместиће најпре новим дизањем такси и пореза, а потом распродајом остатака националних ресурса. Повећање цене струје утицање на поскупљење других производа, самим тим изазвати нови удар на већ лош стандард живота. Непостојање индустријске производње надокнадиће се новим задуживањем код страних банака, са државном имовином – воденим ресурсима, грађевинским и обрадивим земљиштем као депозитом.

САД и НАТО агресија на Сирију и њена окупација планирана за октобар донеће Србији нови цунами „туриста“. Тражиоци азила који су успели да се домогну западне Евроопе, биће по споразуму о реадмисији враћени у Србију и легализовани, по тачки 3-1 где је држава дужна да прихвати и збрине:

„било ког држављанина треће земље – или лице без држављанства, за које је могуће претпоставити да је прешло границу Србије у транзиту“

Најављена изградња центара за прихват 400,000 азиланата само је пробни балон – права цифра, планирана за Србију као санитарни кордон ЕЗ много је већа. Богате државе ЕЗ свој мир ће у најбољем случају платити донацијама за изградњу центара за прихват азиланата, чије ће даље финансирање пасти на терет грађана.

Тражиоци азила и потенцијални носиоци заразних болести, који долазе из еболних регија Африке улазе у земљу без икакве медицинске контроле. УНХЦР не финансира њихов здравствени преглед, а лоби фармацеутске мафије нестрпљиво чека избијање епидемије као оправдање за насилну вакцинацију. Лобисти мафије „велике фарме“ своју провизију зарађују насилном вакцинацијом „домаће марве“, а не странаца који несметано улазе у земљу доносећи заразне болести.

Америчка депресија тридесетих година прошлог века олакшавајућу околност је имала у чињеници да је 90% тадашњег становништва живело на селу, са могућношћу прехране од аграра. Сада је проценат становништва града у односу на село драстично измењен, а самим тим и могућност исхране становништва. Утопија државних фирми, нерада, колективизма и буџетских донација ближи се свом крају – са највећим делом популације потпуно неспособним да брине за себе.

  • Да ли ће октобар као почетак четвртог квартала донети смак света – наравно да не. Ради се о почетку спознаје правог значења термина депресије, праћеног тектонским променама у економском, индустријском и безбедоносном систему.

Срећници са цифром на банковном рачуну могли би да размисле о томе да повуку новац из банке – на време, уз препоруку да уштеђевину не држе у доларима или еврима. Остатак становништва који није те среће може полако да истражује опције „off grid“ начина живота.

© Анонимни | Anonymous Serbia

Референце:
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11704051/The-world-is-defenseless-against-the-next-financial-crisis-warns-BIS.html
http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/amerika-pred-novim-pucanjem-2007-kreditni-mehur-bio-173-a-sada-je-preko-500-milijardi-dolara
http://www.telegraph.co.uk/finance/china-business/11725236/The-really-worrying-financial-crisis-is-happening-in-China-not-Greece.html
http://www.news.com.au/travel/world-travel/ghost-cities-the-bustling-places-with-no-people/story-e6frfqai-1227272380295
http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/doom-and-gloom-2015-global-recession-warning-from-financial-seers-of-the-century-9624700.html
https://sh.wikipedia.org/wiki/Velika_ekonomska_kriza
http://sputniknews.com/military/20150325/1020004180.html

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia