zivot-visokog-rizika-srbija-kao-kolumbija-tabloid-nikola-vlahovic

Таблоид – Игор Милановић: Бата Андреј купује и преко Кипра

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Смедеревска Паланка: откривена веза Алексамдра Вучића и фантомске фирме са Кипра која је преузела „Гошу“

  • Да би наплатила преостала потраживања од државе Србије и учествовала у ревитализацији „Железница Србије“, вредној десетак милиона евра, фантомска фирма са Кипра „Lisnart Holdings Limited“ са једним запосленим, уз помоћ Александра Вучића преузела је „Гошу“ из Смедеревске Паланке.
  • Зато је ових дана директно из буџета исплаћено десет одсто дуга „Гоше“ за плате радника, само да би они обуставили штрајк.
  • Уплата је уследила непосредно након што се као власник (уместо дотадашњег словачког власника) уписала поменута фантомска фирма са Кипра са једним запосленим.

Одмах после те промене Вучићев режим је, након вишегодишњег одуговлачења, објавио како је спреман да коначно исплати више милиона евра које ово предузеће из Смедеревске Паланке потражује од државе Србије, као и да финансира пројекат обнове возног парка „Железница Србије“ вредан око десет милиона евра.

  • Из свега овога јасно произилази да су нови власници „Гоше“ мутиводе повезане са српским властодршцима и спремне на нову пљачку.

Аутор: Игор Милановић

Бата Андреј купује и преко Кипра

Након два ужасна самоубиства гладних радника у фабрици шинских возила „Гоша“ из Смедеревске Паланке, и то у року од само годину дана, колеге ових мученика ступили су у генерални штрајк тражећи да им се исплате заостале плате, као и да им се повеже радни стаж. Потпуно неочекивано, њих је 7. априла 2017. године посетио председник владе Србије Александар Вучић који им је пренео да је влада донела одлуку да сваком раднику као једнократну помоћ исплати по 60.000 динара.

  • Ово би бала лепа вест, да се не поставља питање због чега држава исплаћује плате радницима у једном приватном предузећу. До сада то није био обичај ни у Србији, нити било где у свету.

Само четири дана пре ове изненадне посете, Агенција за привредне регистре је донела решење BD 26733/2017 којим је одобрила измену власника „Гоше“ доо. Уместо дотадашњег власника, словачке компаније „ЖОС Трнава“, уписана је потпуно непозната фирма „Lisnart Holdings Limited“ са Кипра.

У медијским извештајима доступним на интернету, „Lisnart“ се помиње скоро искључиво у вези поменуте куповине „Гоше“ и то само у овдашњим медијима, иако по званичним подацима постоји још од 2008. године. У Пословном регистру Републике Словачке може се наћи још податак да је „Lisnart Holdings Limited“ из Никозије, Кипар, у септембру 2016. инвестирао 601.229 евра у словачко предузеће „Airport Parking s.r.o“ из Братиславе.

У словачком извештају се не помиње регистрациони број „Lisnart“-a, тако да на овај начин не може да се утврди да ли се ради о истом предузећу које је купило „Гошу“, а које по извештају овдашње Агенције за привредне регистре има матични број HE 231796.

  • Под овим регистрационим бројем на Кипру се налази компанија „Lisnart holdings limited“, адреса Akropoleos, 59-61, Savvides Center, први спрат, апартман 102 Strovolos 2012, Lefkozia.

Иста адреса се наводи и као седиште „Lisnart“-а који је инвестирао у словачко предузеће „Airport Parking“. Забуну једино може да унесе чињеница да се у појединим регистрима „Lisnart“ помиње са седиштем у Лефкозији, а негде у Никозији. Лефкозија је данас само област у Никозији која се у старо време и називала Лефкозија. Ради се, очигледно, о истом предузећу.

  • Директор поменутог предузећа је Елефтерија Кириакоу, особа о којој је немогуће наћи детаљније податке, осим да је истовремено и директор у неколико других фирми.

Из свега овога је очигледно како је нови власник „Гоше“ такозвана „фирма поштанско сандуче“, односно фантомска компанија чији је циљ сакривање порекла капитала који обрће.

Према подацима Народне банке Србије, рачуни „Гоше“ су у непрекидној блокади од 7. априла 2014. године за износ од 652.320.063,45 динара. Куповином „Гоше“ кипарска компанија је добила и њене дугове у висини од преко пет милиона евра. Због чега би неко куповао предузеће које је три године под блокадом и на граници банкрота, али и због чега би држава исплаћивала плате радницима тог предузећа?

Сума коју је држава Србија издвојила као хитну помоћ изгладнелим радницима некадашњег гиганта из Смедеревске Паланке износи око десет одсто укупних дуговања послодавца за радничке плате. Објављујући долазак ове помоћи, председник владе Александар Вучић је најавио и да ће држава радницима уплатити здравствено осигурање када буде постало јасно да је нови власник заинтересован за наставак производње. У тренутку исплате заосталих плата радницима „Гоше“, Вучић очигледно, није знао ни шта нови власник планира да уради са овим предузећем.

Оно што указује на чињеницу да у овој купопродаји нису чиста посла јесте да је генерални директор „Гоше“ и даље Словак Иван Хајмшилд, за кога се верује да је у међувремену за увек напустио Србију. Такође је више него сумњиво то да је Агенција за привредне регистре за само два радна дана донела решење од 3. априла о промени власника. У оваквим случајевима је уобичајено да процедура траје и дуже од пет радних дана.

  • Некоме се, очигледно, журило да буде уписан као нови власник.

Само три дана после промене власника влада је на својој седници донела одлуку којом се одобрава исплата дела заосталих плата радницима овог приватног предузећа, али и евентуално измирење дугова према Републичком фонду за здравствено осигурање.

Око трећине суме због које су рачуни „Гоше“ у блокади настала је због тога што су „Железнице Србије“, односно Фонд за развој као инвеститор, почетком 2014. пустиле менице дате као гаранцију да ће предузеће из Смедеревске Паланке благовремено извршити ремонт 25 преузетих вагона. При томе су остали ненаплаћани и вагони који су били ремонтовани и испоручени, а које и данас користе „Железнице Србије“!

Истог дана када је Агенцији за привредне регистре поднет захтев за промену уписа власника, односно 29. марта 2017. године, Министарство саобраћаја је најавило покретање опсежног плана за ревитализацију возног парка „Железница Србије“, који би у наредним годинама републички буџет коштао око десет милиона евра, што је двоструко више од суме блокаде „Гошиних“ рачуна.

У лето 2012. године „Гоша“ је добила да ремонтује 22 вагона за „Железницу Републике Српске“ . Посао је обављен до краја те године, али је држава Србија, која је била наручилац посла, због недостатка средстава до данас платила само седам вагона. Слично се десило и са ремонтом 16 вагона за „Железнице Србије“ који су ремонтовани и испоручени у року, али је наручилац посла оверио само три фактуре, због чега је Фонд за развој блокирао рачун „Гоше“. После ове блокаде уследила је уобичајена ланчана реакција осталих поверилаца који су пожурили да пусте менице „Гоше“ које су имали, па је тако рачун овог предузећа данас у блокади за преко пет милиона евра. Због тога што су јој рачуни у блокади „Гоша“ од пролећа 2014. није могла да узме учешће на јавним конкурсима и тендерима.

А 1. Посао без уговора

Фабрика шинских возила „Гоша“ доо из Смедеревске Паланке некада је била појам успешне приватизације, а 2007. године је била и највећи извозник из Србије. Први пут после десет година рачун предузећа је на кратко био у блокади 2012. године. Обим послова се смањивао због светске економске кризе и број запослених се више него преполовио – 2012. било је још само 450 радника, данас их је око 360.

Тадашњи министар привреде Млађан Динкић је, по свом старом обичају, пожар покушао да угаси бензином, па је иницирао ремонт вагона за „Железницу Републике Српске“ за који посао нису била обезбеђена финансијска средства. После тога је држава „Гоши“ дала да ремонтује 15 вагона за „Железнице Србије“, а садашња министарка саобраћаја Зорана Михаиловић морала је да призна како уопште не зна да ли је ово јавно предузеће потписало било какав уговор о поменутом послу, или је све урађено „на реч“, односно „на дођем ти“. У сваком случају, „Гоша“ је добила новац само за три поменута вагона, док је за остале платила и пенале због, наводно, неблаговремено завршеног посла.

Аутор: Игор Милановић | Извор: Магазин Таблоид – лист против мафије

http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=387&cl=15

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia