tragom-vesti-ko-stoji-iza-hakerskog-napada-koji-je-%22blokirao%22-internet

Трагом вести: Ко стоји иза хакерског напада који је блокирао интернет

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Нов удар на инфраструктуру интернета приписан је хакерима, али је DDoS напад снаге 620 Gbps резултат (зло)употребе „Internet of Things“.
  • Вирус будућности (botnet) „Mirai“ као зомби армију за напад користи камере и уређаје „паметне“ (smart) технологије IoT.

N.S.A. користи „Mirai“ за стављање интернета под строгу контролу

Приписан најпре Русима, а потом хакерима, нов удар на инфраструктуру интернета током викенда био је DDoS напад снаге рекордних 620 Gbps. За угрожавање мреже је одговоран вирус будућности (botnet) „Mirai“, који за напад користи камере и уређаје „паметне“ (smart) IoT технологије.

Мета напада је био систем назива интернет домена, који адресу интернет страница претвара у низ бројева (IP Adress). Напад је игром случаја уследио недуго након што је америчка влада од 1-ог октобра изгубила контролу над ICANN, што је скраћеница за интернет корпорацију за додељивање имена и бројева који координишу функционисање мреже.

Изворни код спорног „Mirai“ вируса постављен је крајем септембра на GitHub, дари даљег истраживања. Вирус будућности је дизајниран тако да скенира интернет тражећи рањиве уређаје повезане на интернет, међу које спадају камере за видео-надзор (IP CCTV) али и читав арсенал модерне „интернет ствари“ (Internet of Things) технологије.

Термин „интернет ствари“ (IoT: Internet of Things) у употребу је увео бивши шеф ЦИА, Дејвид Петреус који је на састанку одбора „In-Q-Tel“ изложио концепт шпијунирања грађана коришћењем паметних (smart) уређаја који су повезани на мрежу: телевизори, веш-машине, модерни фрижидери са сензорима, али и „паметни мерачи“ (Smart meter) потрошње електричне енергије.

“Items of interest will be located, identified, monitored, and remotely controlled through technologies such as radio-frequency identification, sensor networks, tiny embedded servers, and energy harvesters — all connected to the next-generation internet using abundant, low-cost, and high-power computing,” Petraeus said, “the latter now going to cloud computing, in many areas greater and greater supercomputing, and, ultimately, heading to quantum computing.”

  • Савршени тајминг појаве вируса (botnet) „Mirai“, који је дизајниран управо за злоупотребу „интернета ствари“ (IoT) је додатни разлог за бригу.

Америчка агенција за националну безбедност (N.S.A.) је још 2004-е године започела пројекат „TAO“ (Tailored Access Operations). Скраћеница „TAO“ крије елитни одред хакера агенције N.S.A. специјaлизован за (нелегално) прикупљање информација и cyber-warfare. Један од примарних задатака „TAO“ је инсталирање малвера у паметне уређаје „интернета ствари“ (IoT).

Интернет је према стратегији америчке корпорације RAND препознат као „непроцењиво оружје које може америчким војним и политичким вођама донети тоталну доминацију“. Тачка 3 „Project for the New American Century“ предвиђа тоталну контролу интернета као императив (Control of Cyberspace). Сходно доктрини RAND корпорације, Пентагон је интернет од 2011-е године и званично сврстао у зону ратног дејства (operational domain).

  • Вирус будућности „Mirai“ један је од „проблема“ за изазивање „реакције“ јавности на унапред спремно „спасоносно решење“ безбедног интернета (Control of Cyberspace).

Бриљантна идеја стављања под тоталну контролу не само видљивог дела мреже, већ и дубоког интернета је наметање биометријског ID акредитива – дозволе за приступ. Колико је агенда отишла далеко сведочи и бриселски документ COM 2016 288, који због „проблема“ безбедности интернета као „решење“ предвиђа:

"ID акредитив издат од националних органа - заснован на биометријским подацима националне личне карте или банковне карте"

© Анонимни | Anonymous Serbia

Референце:
http://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?yyyy=2016&mm=10&nav_id=1191112
http://anon2.net/headlines/virus-buducnosti-mirai-srusio-internet-things-b92/
http://www.theregister.co.uk/2016/10/10/iot_botnet/
https://www.pentestpartners.com/blog/optimising-mirai-a-better-iot-ddos-botnet/
https://github.com/0x27/linux.mirai
https://www.deepdotweb.com/2014/09/30/nsa-revelations-need-know/
http://anon2.net/anonymous/marketing-za-cenzuru-interneta/
http://www.digitaltrends.com/web/icann-government-contract-expires/
https://en.wikipedia.org/wiki/Tailored_Access_Operations

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia