Big-Brother-Google-just-got-bigger

Б92: „Контролише нас Америка, а Америка је Гугл“

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Наслови: b92

  • Београд — Викиликс је ових дана уздрмао свет објављивањем 8.000 нових докумената који показују да сваки грађанин на планети може бити прислушкиван.

„Контролише нас Америка, а Америка је Гугл“

Стручњак за безбедност, професор Милан Милосављевић, закључује да они који контролишу свет у технолошком смислу, имају и могућност надзора над свима.

„А то је Америка, а Америка је Гугл“, каже Милосављевић за Тањуг.

Већина интернет сервиса у Америци је у приватном сектору, каже он, па прича о приватности није могућа ни у Србији, јер смо ми корисници њихових услуга.

Као једну од најбезбеднијих институција у Србији, Милосављевић издваја војску.

„Војне институције су врло сигурне и што буде мање стране опреме у њиховим системима то ће бити боље за државу. Али општа оцена заштићености наших институција, мерено од један до десет, је пет“.

Он каже да је држава у време такозваног комунизма, била у самом европском врху у техничко информатичком образовању, и да ће када се отваре архиве то бити бити и потврђено.

Милосављевић сматра да је у Србији област безбедности законски добро регулисана, али каже да је питање је колико се закони примењују.

„Повремено долази до обарања неких важних државних сајтова, углавном везано за неке политчке догађаје. То је у политичком смислу велики минус за државу јер да су министарства на бољем техничком нивоу, то се не би дешавало. Постоје потребни закони у овој области, али је питање колико се примењују“.

Објављивање података Викиликса, је према његовим речима вишеструк морални проблем, јер је Викиликс објављујући доказе о прислушкивању угрозио безбедност САД, а с друге стране показао да власт у Америци вара сопствене грађане.

  • “ Викиликс је показуја на који начин се људима смањују слободе, ограничавају и директно контролишу сви појединци у свету“.

Професор Милосављевић наглашава да тамо где има интернета нема приватности и отварају се могућности за најразличитије злоупотреба.

Објављивањем само једне приватне фотографије на интернету, велике светске осигуравајуће куће, посебно у Америци, могу да сазнају да ли сте корисник цигарета, као и да сазнају комплетан ваш психолошки профил, објашњава Милосављевић.

  • Фејсбук може након 300 лајкова које неко остави, да сазна о људима апсолутно све значајне податке који се користе за трговину у великим светским компанијама.

Након свега 300 лајкова, компанија Фејсбук може да зна о вама више од вашег мужа и жене, па чак и од вас самих. Та област се зове наука о подацима ( Data Science ), а то је данас најплаћенија професија на свету”, истиче Милосављевић .

Он упозорава да, када се прикупе сви подаци и изради психолошки профил, ту особу је лако натерати да нешто купи или уради, што је, према његовим речима, већ на ивици криминала.

Извор: b92

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=03&dd=12&nav_category=12&nav_id=1239195

Анонимни | Anonymous Serbia

Анонимни | Anonymous Serbia

Freelancer at Анонимни
Анонимни | Anonymous Serbia
- Truth Will Set You Free
Истина је екстремна, улепшавати је био би маркетинг
Анонимни | Anonymous Serbia